LUIDSPREKER-SPECIAL
Het 'testen' van weergevers is een van de meest subjectieve activiteiten, waarmee een redactie techniek zich kan bezighouden. Het recenseren van andere 'hardware', zoals versterkers, cd-spelers en cassettedecks, is een stuk eenvoudiger. Stel er zijn twee cd-spelers in dezelfdle prijsklasse, die klankmadg dezelfde eigenschappen hebben, maar waarvan er één een beter verzorgde techniek herbergt, dan zal dát deck ook als 'beter' uit de bus komen.
Bij weergevers ligt dat anders, omdat de technische afwerking direct invloed heeft op de klankmatige eigenschappen. De optische afwerking is een puur subjectief criterium; over smaak valt immers niet te twisten.
Nemen we twee weergevers in dezelfde prijsklasse met eenzelfde klankbeeld, waarvan de eerste een fractie kleuring in het hoog heeft en de tweede een tikkeltje rommelig is in het laag. Welke is beter? Dat is niet te zeggen. De ene luisteraar zal minder gevoelig zijn voor kleuring in het hoog en dus de eerste kiezen, terwijl een andere luisteraar om vergelijkbare redenen voor de tweede weergever kiest.
Op de volgende pagina's vindt u het verslag van 34 weergevers. De redactie techniek heeft daarbij getracht zo objectief mogelijk te luisteren naar plaatsing, definitie, kleuring, enzovoort.
In eerste instantie werd de constructie en de uitvoering van de weergever bekeken, waarbij werd op de technische opzet van het systeem en de kwaliteit van de daarin toegepaste componenten. De kwalifocatie 'goed' of 'minder goed' is niet gerelateerd aan de prijs van de betreffende weergever maar wordt, zo objectief mogelijk, toegekend aan de technische uitvoering en muzikale prestaties van de weergever. Bijvoorbeeld de toepassing van polypropyleen-condensatoren in het filter hoeft niet uitsluitend het privilege van exclusieve weergevers te zijn. Daarentegen is het ook geen uitzondering dat in een prettig geprijsde middenklasse-set Van den Hul bekabeling wordt toegepast. Naast een korte impressie met betrekking tot de werking van de weergever, werd uitvoerig geluisterd. Daarbij werden verschillende cd-spelers, versterkers en interlinks gebruikt. De muziekkeuze varieerde van populair via jazz tot grote klassieke orkest- en koorwerken.
De technische redactie bestond uit Peter Hoffing en Otto H. Wegkamp, met steun van Marc de Jong. Het 'luisterteam' maakte gebruik van een normaal ingerichte huiskamer (ca. dertig vierkante meter met open keuken. Wanden en vloeren van de kamer zijn van beton; de ruimte heeft tapijt op de vloer en is redelijk gedempt, Voor elke weergever werd uitgegaan van een opstelling, al dan niet op stands, op circa driekwart meter van de wanden. Werd een gunstiger opstelling gevonden dan staat dat in de betreffende recensie. Werden er opmerkelijke resultaten behaald met een bepaaldem versterker, dan wordt dat vermeld.
Referentie-apparatuur:CD-spelers:
Technics SL-PA1O, Pioneer PD-93, T+A PreCD 2000 AC (voorversterker / CD-speier), Accuphase DP-11Interlinks:Van den Hul, JK, VLS, SMEVoor / eindversterkers:Mark Levinson No. 28 en No. 23.5; Accuphase CA 1 en P-11; T+A A 3000 M; Musical Fidelity B1; Technics SU-MAIOLuidsprekerkabel:Oehlbach; Audioquest; Linn; Monitor PC
Weergevers boven fl 2000,-
JK Acoustics 04
Constructie
De 04 van de Nederlandse audioproducent JK Acoustics is een driewegsysteem, waarvan de laagweergave wordt verzorgd door een afgestemd tweekamersysteem. De gemodificeerde 150 mm Focal laagweergever met vezelversterkte kunststof conus is geplaatst in een met loodbitumenplaat gedempte gesloten compartiment onderin de behuizing. De aan de voorzijde van de unit afgestraalde energie wordt in een tweede kamer geleid, die is voorzien van een afgestemde poort. Deze poort bevindt zich in de voorzijde van de klankkast en straalt het laag de luisterruimte in. Voor het middengebied wordt eveneens een Focal unit gebruikt met Kevlar versterkte kunststof conus en klankverstrooier. Deze bevindt zich in een gesloten compartiment, dat is gedempt met noppenschuim en wol. Voor het hoog wordt wordt een unit van de Franse fabrikant Audax toegepast. De scheidingsfrequenties liggen op 100 Hz en 3800 Hz en worden gerealiseerd door een uitgebreid filter, dat is samengesteld uit prima kwaliteit componenten. Ook de interne bedrading is van uitstekende kwaliteit, evenals de vergulde aansluitingen, die geschikt zijn voor banaanstekers en 6 mm pennen.
Afwerking
De gecompliceerde kastconstructie vraagt veel handwerk voor de afwerking van de werkelijk puntgaaf ogende JK 04. Het ingelegde frontpaneel met uitneembare smalle doekf ront geeft deze weergever een bijzonder stijlvol en slank aanzien. De 04 is standaard voorzien van uiterst solide spikes, die bovendien in hoogte kunnen worden versteld. Kortom, perfecte afwerking.
Klankelgenschappen
Het klankbeeld van de JK 04 is uiterst gedefinieerd en open. De plaatsing in de breedte is goed, terwijl in de diepte wat ruimte ontbreekt. De instrumenten worden uitstekend gedetailleerd en met behoud van karakter weergegeven. De laagweergave gaat diep door en zorgt voor een krachtig fundament, dat bijzonder sonoor maar een tikkeltje gekleurd wordt weergegeven. Die kleuring geeft een warm tintje aan het laag, echter zonder dit gebied tot een brei te laten verworden. Het middengebied klinkt natuurlijk en eerlijk, zonder moeite te hebben met gecompliceerde signalen, zoals massale orkest- en koorpartijen. Bij hogere signaalniveaus heeft de middenweergever echter wat moeite, omdat voor deze unit een laagaf-filter ontbreekt; De middenunit krijgt dus tevens het volledige laag-signaal te verwerken. De softdome, die het hoog voor zijn rekening neemt, geeft de details subtiel weer, soms zelfs met enige terughoudendheid. De JK 04 is samengevat een zeer goede weergever, waarvan de plaatsing matig kritisch en het te verwerken vermogen beperkt