'Nieuwbouwhuizen hebben slechte akoestiek',
'Architecten zijn geen liefhebbers van muziek'
(door Harry Muller, 2000)
Architecten en binnenhuisarchitecten houden te weinig rekening met muziekliefhebbers. Dat is de mening van Johan Ketelaar uit 't Harde op de Veluwe, specialist in hifi-apparatuur. Dikwijls zijn in de huiskamers aanpassingen nodig om de muziek goed te laten klinken. "Bij de nieuwbouw van een huis worden alle telefoonleidingen keurig in de muren weggewerkt, maar het aanbrengen van enkele buisjes in de wanden voor de draden van de luidsprekers is kennelijk te veel moeite. Nieuwe huizen hebben veel glas en bij de inrichting van het huis zijn kale wanden tegenwoordig erg populair. Beide zaken zijn funest voor de akoestiek", zegt hij.
"Een boekenkast is prima voor de akoestiek in de huiskamer", vindt Johan Ketelaar.
Liefhebbers van een goede kwaliteit muziek zouden eigenlijk bij de bouw van een huis tijdig een hifi-specialist moeten inschakelen. Dan alleen kan de juiste plaats bepaald worden waar de luidsprekers moeten komen.
Oorhoogte
Johan Ketelaar: "Vaak heeft men de luidsprekerboxen hoog tegen het plafond geplaatst, maar dat is geen juiste plek. In werkelijkheid zit een orkest ook niet tegen het plafond van een concertzaal. Zittend op een stoel is een opstelling van de luidsprekers op oorhoogte veel beter."
Glas en kale wanden kaatsen het geluid terug, waardoor de muziek hol als in een badkanier gaat klinken. Een zwevend parket is ook verkeerd, want dat gaat meetrillen. Een vloer met plavuizen zorgt voor een koud geluid. Om de akoestiek te verbeteren, zijn gordijnen en kleden op de vloer nodig.
Een huiskamer is natuurlijk geen concertzaal, maar wel kan die aangepast worden om een zo goed mogelijke geluidsweergave te krijgen. Johan adviseert zijn klanten daarom dikwijls een boekenkast in huis te nemen om zo een kale muur te bedekken. De boeken zorgen er namelijk voor dat het geluid niet terugkaatst. Wie van muziek houdt, leest niet altijd veel boeken. Er zijn klanten die naar een rommelmarkt gaan en daar voor weinig geld veel boeken kopen.
Johan Ketelaar ontwerpt en fabriceert zijn eigen luidsprekers, maar levert er ook een aangepaste versterker bij. Omdat veel mensen liever niet een grote luidsprekerkast in de huiskamer willen hebben, heeft hij onlangs een kleiner formaat ontworpen met dezelfde kwaliteit geluid.
Luidsprekers worden steeds kleiner, en dus onopvallender gemaakt. Links het nieuwste exemplaar met dezelfde kwaliteit als de luidspreker rechts.
Hij vindt dat sommige winkeliers in zijn branche te weinig liefde voor het vak hebben en alleen maar willen verkopen. "In mijn winkel is de weergave van de muziek natuurlijk perfect. Afhankelijk van de situatie in een huis kan daar veel verandering in komen. Daarom is bij mij een hifi-installatie pas gekocht als het thuis ook goed klinkt."